comenius 2012-2014

European Tales and Traditions

A pályázatról

Résztvevő országok:

  • Németország (Offene Schule Waldau, Kassel)
  • Csehország (Zakladni skola, Praha 2, Londynska 34, Prága)
  • Spanyolország (Institut Antoni Pous i Argila, Manlleu)
  • Belgium (WICO Campus Mater Dei, Overpelt)
  • Törökország (Pamukyazı Tamsa Seramik İlköğretim Okulu, Izmír)
  • Ausztria (Neue Mittelschule Puntigam, Graz)
  • Magyarország (VKI Mezőszél, Pécs)

Pályázatunk blogja: http://ettcomenius.blogspot.hu/

Pályázatunk fő célkitűzése

A projekt az „Európai mesék és tradíciók” témája köré szerveződik. Célja, hogy felkutassa és bemutassa a résztvevő országok egy-egy meséjét és a meséken keresztül megismertesse az országok kultúráját.

A partneriskolák által kiválasztott meséket angolul kapják meg a résztvevők és különböző feladatokat oldanak meg ezekkel kapcsolatban. A feladatok eredményeit a projekttalálkozókon mutatjuk be egymásnak, ahol lehetőség lesz a mesék/legendák helyszíneire is ellátogatni.

A projekt végén egy közös mesét is alkotunk.

A projekt során fejlődik a tanulók és tanárok idegennyelvi, anyanyelvi, művészeti és számítástechnikai készsége. A mesék megismerésével a tanulók felfedezhetik Európa népeinek hasonlóságait és sokszínűségét is egyben.

Az első projekttalálkozót Pécsen szerveztük 2012 novemberében. Mivel közös témánk a mesék/legendák, mi a Nagyharsányi hegy mondáján keresztül mutatkoztunk be, az Ördög szántotta hegy című történettel, amit feldolgoztuk egy színdarabbá és projekttalálkozó során angolul mutattunk be. A projekttalálkozót megelőzően elküldtük a résztvevőknek angolul a történetet és azt kapták feladatul, hogy mindenki készítsen belőle egy képregényt. A képregényekből az iskolában kiállítást szerveztünk.

Az előkészületek során tanulóink plakátokat készítettek a résztvevő országokról, vitrineket rendeztek be az egyes partner országokról. A külföldi diákok magyar családoknál laktak, ahol számos barátság szövődött és közben sokat tanultak egymástól.

Röviden a programokról, amiről számos fénykép készült.

1. nap  Ismerkedés az iskolánkkal, iskolabejárás. Delegációk bemutatkozása, köszöntések. Filmvetítés Pécsről, ismerkedési játékok, mondánk bemutatása színdarabként. (nagy sikere volt, különösen a boszorkánytáncnak)

Délután a Zsolnay Kulturális Negyedben a Planetáriumba és a Gyugyi kiállításra látogattunk el.

2. nap Miközben a felnőtteknek szakmai programjuk volt, a gyerekek városismereti sétán vettek részt a belvárosban. Hat állomáson várták őket régi tanítványaink mókás feladatokkal. A városismereti séta utána a gyerekek Pécs híres épületeit rakták ki műanyag kupakokból vegyes nemzeti csoportokban. A konyhán medvehagymás pogácsát sütöttünk szintén minden nemzet képviseletében. A nap fénypontjaként, mindenki egy-egy lufit engedett fel, amire a résztvevő országok nyelvén köszöntéseket írtunk.

3. nap. Buszos kiránduláson vettünk részt vendégeinkkel. Megnéztük az Ördögszántotta hegyet, a Harkányi Gyógyfürdőt, a Nagyharsányi szoborparkot, ahol egy játékos vetélkedőn vettünk részt.

4. nap. Csomagolás, hazautazás.

Reméljük mindenki szép emlékekkel utazott haza és szívesen látogat el hozzánk szüleivel is.

A második projektalálkozó helyszíne Kassel, Németország  volt 2013 februárjában. A feldolgozott mese Rapunzel, a Grimm testvérektől. Posztereket készítettünk a mese illusztrálására.

A harmadik projekttalálkozó helyszíne Manlleu, Spanyolország volt 2013 áprilisában. A feldolgozott mese címe: Manlleu kígyója. Iskolánk számos tanulója épített legóból különböző jeleneteket a mese illusztrálására.